Szybki deser – torcik jabłkowy

Składniki:

25 dag margaryny lub masła,
2 żółtka,
0,5 kg jabłek (winnych),
20 dag biszkoptów,
1 opakowanie galaretki owocowej,
1 szklanka cukru olejek waniliowy .

Wykonanie:

Margarynę lub masło utrzeć z żółtkami i cukrem, dodać kilka kropli olejku waniliowego, wymieszać. Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na Tarce o grubych oczkach i wymieszać szybko z utartą masą. Jeśli jabłka są bardzo soczyste to należy je uprzednio delikatnie odcisnąć.

Dno tortownicy o średniej wielkości (24 cm) wyłożyć szczelnie biszkoptami. Na nie ułożyć masę jabłeczną. Wstawić do lodówki. Przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu (w 1,5 szklanki wody). Odstawić. Gdy galaretka zacznie tężeć, zalać torcik. Całość ochłodzić w lodówce.

Uwaga! Jeżeli mamy przysmażone jabłuszka również możemy przyrządzić z nich taki torcik, ale pamiętajmy że tylko zimne jabłka wkładamy do masy jajecznej.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *