Składniki:
- 12 jajek,
- 2 szklanki cukru,
- 2 szklanki mąki tortowej,
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- tłuszcz i bułka tarta do posmarowania formy
Wykonanie ciasta:
Jajka rozdzielić, białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypać cukier (2 szklanki), dodać żółtka i ubić na puszystą masę. Wsypujemy resztę składników i lekko mieszamy. Ciasto wlewamy do natłuszczonej dużej tortownicy i pieczemy w 180°C przez 45 min. Studzimy, kroimy na 2-3 krążki.
Składniki na I krem:
- 6 łyżek cukru pudru,
- 1,5 l śmietany 30 %,
- 3 truskawkowe galaretki,
- sok z 1 cytryny,
- 0,5 kg truskawek lub innych miękkich owoców,
Wykonanie I kremu i przełożenie tortu:
Galaretki (3 truskawkowe) rozpuścić w 1,5 l wrzątku. Śmietanę 30 % ubić z cukrem pudrem (6 łyżek). Wlewamy tężejącą galaretkę truskawkową i lekko ucieramy. Szklankę wody mieszamy z sokiem cytrynowym i nasączamy upieczone i wystudzone biszkopty. 1/2 kg truskawek przekroić na pół. Na nasączony placek biszkoptowy układamy 1/3 truskawek z 1/3 masy. Taką czynność powtarzamy trzy razy.
Składniki na II krem:
- 1/2 l śmietany kremówki,
- 1 łyżka cukru pudru,
- 1 galaretka cytrynowa,
- wiórki kokosowe (10 dag),
Wykonanie II kremu i wykończenie tortu:
1/2 l śmietany kremówki ubić z 1 łyżką cukru pudru i wystudzoną, tężejącą galaretką cytrynową (na jednej szklance wody). Smarujemy boki i wierzch tortu. Posypujemy wiórkami i dekorujemy w dowolny sposób. Tort następnie należy schłodzić w lodówce.