Szybki i łatwe do przygotowania gofry z masą wiśniową i bita smietaną. Znakomite na deser.
Składniki:
1 opakowanie gofrów (8-10 szt.),
1 słoik (750 ml.) kompotu z wiśni,
1 kisiel wiśniowy,
4 łyżki wiśniówki,
1,5 szkl. śmietany 30%,
2 łyżeczki cukru pudru,
o,5 szkl. posiekanych migdałów lub orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
Wiśnie osącz. Kompot wymieszaj z kisielem, zagotuj mieszając aż zgęstnieje. Połącz z wiśniami i wiśniówką.
Śmietanę ubij z cukrem, przełóż do szprycy. Obrane i pokrojone migdały podsmaż na patelni. Jeśli dajemy orzechy, to musimy sparzyć w mleku (5-7 min.), aby straciły gorzkawy smak. Mleko, które zostanie odlać, a sparzone orzechy wysuszyć na suchej patelni.
Na talerzykach ułożyć gofry. Nałożyć na nie masę wiśniową. Obok wycisnąć ubita smietanę i posypać migdałami ub wysuszonymi orzechami.