Składniki:
6 jajek,
6 łyżek mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
6 łyżek cukru (kryształu),
ok ½ kg wiśni bez pestek (mogą być z kompotu, choć lepiej jest dodać świeże owoce),
20 dag cukru do piany,
3 białka
Wykonanie:
Ubić pianę z 6 jajek, dodać cukier kryształ (6 łyżek), żółtka i dalej ubijać. Następnie dodać obie mąki, proszek do pieczenia, połowę wiśni. Dokładnie wymieszać. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną pergaminem, piec 20 minut w temperaturze 180°. W tym czasie ubić pianę z 3 białek i 20 dag cukru.
Po 20 minutach pieczenia sprawdzić czy ciasto wyrosło i zaczyna się rumienić, wtedy rozłożyć ubitą pianę, posypać pozostałymi wiśniami i ponownie wstawić do piekarnika. Piec do momentu zrumienienia piany (ok 20-25 min.)
Wiśnie można zastąpić agrestem, malinami lub truskawkami.
Można również dodać do surowego ciasta 2 łyżki kakao. Wówczas otrzymasz ciasto ciemne, też smaczne i ładnie wyglądające.