Rolada wiśniowa

Składniki na ciasto:
4 białka (jak małe jajka to 5),
¾ szklanki cukru kryształu,
6 żółtek,
5 łyżek mąki ziemniaczanej,
5 łyżek mąki pszennej,
1 łyżka kakao (niekoniecznie),
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie ciasta:
Ubić białka z cukrem dodając żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, kakao. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną pergaminem i piec 10 min. w temperaturze 200-220°C. Przygotować ściereczkę posypaną cukrem pudrem, wyłożyć upieczone ciasto. Ściągnąć pergamin, nakryć drugą lekko wilgotną ściereczką i zostawić do ostygnięcia.

Nadzienie rolady
Składniki:
1 czekolada deserowa,
½ czekolady białej,
1 duży słoik wiśni w soku lub kompocie,
1 łyżeczka żelatyny lub 2 sztuki śmietan Fix,
½ litra śmietany kremówki (30-38%),
2 łyżki cukru pudru,
1 cukier waniliowy

Wykonanie:
Czekolady zetrzeć na wiórka, wiśnie odsączyć z syropu, żelatynę rozpuścić w 1 łyżce wody, ciasto skropić sokiem z wiśni. Połowę śmietany ubić z 1 łyżką cukru, cukrem waniliowym, dodać żelatynę lub 1 torebkę śmietan Fix. Chwilkę ubijać. Rozprowadzić ubitą śmietanę na cieście, na niej ułożyć wiśnie (10-20 ładniejszych zostawić do dekoracji rolady). Ciasto zwinąć za pomocą ściereczki. Resztę śmietany ubić z 1 łyżką cukru i 1 torebką śmietan Fix lub łyżeczką rozpuszczonej żelatyny. Podzielić na 2 części, jedną częścią posmarować roladę, posypać wiórkami czekoladowymi, drugą częścią udekorować – zrobić szprycą gwiazdki lub zygzaki, ozdobić wiśniami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *