Ozorki wieprzowe w sosie pieczarkowym. Znakomite jako danie główne. Można je podawać zarówno z ziemniakami, kaszami jak i z chlebem.
Składniki (na 4-5 porcji):
4 ozorki wieprzowe,
30-35 dag pieczarek,
300 ml. rosołu lub bulionu warzywnego (z kostki),
0,5 szkl. śmietany 30%,
1 duża cebula,
sok z o,5 cytryny,
2 łyżki maki pszennej,
2 łyżki masła,
2 łyżki posiekanej natki,
2 łyżki posiekanego koperku (niekoniecznie),
sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Ozorki opłukać, zalać zimna wodą i pozostawić na około 2 godziny.
Następnie dokładnie umyć i oczyścić. Zalać gorącą posoloną wodą i gotować do miękkości (60-70 minut).
Pieczarki oczyścić, pokroić, skropić sokiem z cytryny by nie ściemniały. Cebulę obrać, posiekać, podsmażyć na maśle razem z pieczarkami. dodać rosół i gotować 15 minut. Śmietankę wymieszać z mąką i odrobiną rosołu lub bulionu. Wlać do pieczarek, zagotować. Sos wymieszać z natką, przyprawić solą i pieprzem.
Ugotowane ozorki obrać ze skórki, pokroić na podłóżne plastry, włożyć do sosu, mocno podgrzać.
Ozorki można podawać z ziemniakami, kaszami lub z chlebem.