Smaczne ozorki wieprzowe

Ozorki wieprzowe w sosie pieczarkowym. Znakomite jako danie główne. Można je podawać zarówno z ziemniakami, kaszami jak i z chlebem.

Składniki (na 4-5 porcji):
4 ozorki wieprzowe,

30-35 dag pieczarek,

300 ml. rosołu lub bulionu warzywnego (z kostki),

0,5 szkl. śmietany 30%,

1 duża cebula,

sok z o,5 cytryny,

2 łyżki maki pszennej,

2 łyżki masła,

2 łyżki posiekanej natki,

2 łyżki posiekanego koperku (niekoniecznie),

sól, pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Ozorki opłukać, zalać zimna wodą i pozostawić na około 2 godziny.

Następnie dokładnie umyć i oczyścić. Zalać gorącą posoloną wodą i gotować do miękkości (60-70 minut).

Pieczarki oczyścić, pokroić, skropić sokiem z cytryny by nie ściemniały. Cebulę obrać, posiekać, podsmażyć na maśle razem z pieczarkami. dodać rosół i gotować 15 minut. Śmietankę wymieszać z mąką i odrobiną rosołu lub bulionu. Wlać do pieczarek, zagotować. Sos wymieszać z natką, przyprawić solą i pieprzem.

Ugotowane ozorki obrać ze skórki, pokroić na podłóżne plastry, włożyć do sosu, mocno podgrzać.

 

Ozorki można podawać z ziemniakami, kaszami lub z chlebem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *