Łatwe do przygotowania danie na słodko. Pierogi z masą makową można podawać polane sosem waniliowym lub z bitą śmietaną.
Składniki na ciasto pierogowe:
0,5 kg mąki pszennej,
1 żółtko,
0,5 szklanki wrzącej wody
Masa – składniki:
2 szklanki maku,
1 szklanka suszonych wiśni lub śliwek,
0,5 szklanki miodu pitnego,
otarta skórka z pomarańczy lub 3-4 krople olejku pomarańczowego,
1 szklanka orzechów włoskich,
3-4 łyżki miodu
Wykonanie:
Z mąki, żółtka i gorącej wody zagnieść ciasto pierogowe. Zawinąć w ściereczkę, żeby nie wysychało.
Mak zalać wrzątkiem i gotować powoli 20 minut. Odcedzić, zmielić dwukrotnie. Suszone wiśnie lub śliwki zalać miodem pitnym(śliwki pokroić na drobniejsze kawałki). Odstawić na pół godziny. Następnie odcedzić je, dodać maku wraz z miodem, skórką z pomarańczy lub aromatem i drobno pokrojonymi orzechami(orzechy wcześniej uprażyć na mleku 15-20 minut).
Rozwałkować ciasto. Wycinac krążki lub kroić kwadraty. Kłaść makowe nadzienie i sklejać pierożki.
Wrzucać do osolonego wrzątku, a kiedy pierogi wypłyną na powierzchnię wybierać łyżką cedzakową na durszlak. Gdy obcieknie z nich woda włożyć na talerze. Można polać sosem waniliowym lub udekorowac bitą śmietaną.