Gruszki pod pierzynką

Składniki:

4 gruszki,
sok z 1 cytryny,
1 tabliczka gorzkiej czekolady,
2 opakowania budyniu czekoladowego,
1/3 szklanki cukru,
3 szklanki mleka,
2 szklanki bitej śmietany,
2-3 łyżki zrumienionych migdałów,
1/2 tabliczki czekolady deserowej lub gotowa posypka czekoladowa

Wykonanie:

Gruszki obrać, pokroić na cząstki, środki usunąć, skropić sokiem z cytryny. Zalać szklanką wrzącej wody i gotować 3 minuty. Proszek budyniowy wymieszać w 1 szklance mleka.

Resztę mleka zagotować z 1 gorzką czekoladą i wlać roztopiony budyń. Zagotować do zgęstnienia, ciągle mieszając. Gruszki przełożyć do miseczek lub pucharków. Przykryć budyniem.

Gdy całość lekko przestygnie przykryć całość bitą śmietaną (może być w spray’u). Posypać migdałami, wiórkami czekoladowymi lub posiekaną czekoladą.

Zamiast gruszek taki deser można przygotować z brzoskwiń z puszki. Brzoskwiń nie gotujemy, tylko odsączamy z soku. Dalej postępujemy jak przy deserze z gruszkami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *