Składniki na ciasto:
- 6 jajek,
- 10 dag cukru (6 łyżek),
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 6 łyżek mąki tortowej,
- bułka tarta i tłuszcz do formy,
Wykonanie ciasta:
Jajka rozdzielić, białka ubić z połową cukru. Żółtka utrzeć z resztą cukru i 5 łyżkami gorącej wody. Wymieszać z pianę z białek z mąką i proszkiem do pieczenia. Ciasto wlać do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypaną tartą bułką. Pieczemy 45 min. w temperaturze 160°C. Studzimy i przekrajamy na pół (w dwa krążki).
Składniki na I masę:
- 25 dag twarożka białego,
- 15 dag cukru pudru,
- 10 ml likieru jajecznego (adwokatu),
- 250 ml śmietany 30%,
- brzoskwinie z puszki,
- 100 ml soku brzoskwiniowego z puszki,
- 3 łyżki żelatyny,
Wykonanie I masy:
Twaróg mielimy, ucieramy z cukrem, adwokatem i śmietaną. Żelatynę podgrzewamy w soku. Rozpuszczoną wlewamy do masy, mieszamy. Brzoskwinie z puszki kroimy w plastry.
Składniki na II masę:
- 25 dag masła,
- 8 łyżek cukru pudru,
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego,
- 350 ml (1,5 szklanki) mleka,
Wykonanie II masy:
Na mleku ugotować budyń, wystudzić. Masło ucieramy z cukrem i zimnym budyniem,
Składanie tortu od dołu:
pierwszy placek biszkoptowy – połowa I kremu – plastry brzoskwini – druga połowa I kremu – drugi placek – II masa
Wyrównujemy wierzch naciągając masę na boki tortu, dekorujemy dowolnie.
Schłodzić, kroić i podawać. Smacznego!
Dobra rada: do biszkoptowego ciasta można dosypać 2 łyżki sypkiego kakao i otrzymamy ciasto ciemne, które można przekładać białymi, ciemnymi, owocowymi lub orzechowymi masami.