(na średnią tortownicę)
Składniki:
- 8 jaj (żółtka oddzielone od białek),
- 8 łyżek cukru (kryształ, ale nie bardzo gruby),
- 8 łyżek mąki tortowej,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżka bułki tartej oraz 1 łyżka tłuszczu (masła) – do formy,
Wykonanie:
Tortownicę wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką. Żółtka utrzeć z cukrem. Białka ubić na sztywną pianę, wyłożyć na utarte żółtka, wsypać przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę. Delikatnie, ale bardzo starannie wymieszać. Włożyć masę do tortownicy. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku, około 180°C przez 45 min. Gdy ciasto odstaje od brzegów tortownicy – biszkopt jest upieczony. Wyjąć z piekarnika, zostawić na kilkanaście minut do ostudzenia w formie. Jeszcze ciepłe wyjąć z tortownicy, ostudzić. Gdy ciasto jest zimne (najlepiej na drugi dzień) przekroić na 2-3 placki, skropić je ponczem i przekładać masą.
Do przełożenia tortu biszkoptowego pasuje każda masa.
Masa kawowa
Składniki:
- 3 żółtka,
- 15-20 dag cukru,
- 3-5 dag kawy naturalnej, rozpuszczalnej,
- 25 dag masła,
- 1 kieliszek spirytusu lub wódki,
- 1/8 l mleka,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
Wykonanie masy kawowej:
Kawę zmieszać z mąką i mlekiem, zagotować ciągle mieszając, aby nie powstały grudki, a masa się zagęściła. Żółtka ubić z cukrem, dodać przestudzoną masę kawową i chwilę ucierać. Masło utrzeć na pulchna masę, dodawać masę kawowa ucierając i uważając, aby masa się nie zwarzyła. Dodać spirytus.
Dobra rada: zwarzoną masę uratujemydodając zmielone orzechy – tyle, ile przyjmie masa.
Masa czekoladowa
Składniki:
- 5 dag czekolady lub kakao,
- 1/8 l mleka,
- 3 jajka,
- 15 dag cukru,
- 25 dag masła,
- kieliszek spirytusu lub wódki,
- wanilia lub olejek waniliowy,
Wykonanie masy czekoladowej:
Kakao zmieszać z mlekiem, ciągle mieszając (masa powinna być gęsta). Czekoladę zmiękczyć. Całe jaja ubić z cukrem na parze na pulchną masę, ostudzić w zimnej wodzie ciągle ubijając. Masło utrzeć, połączyć z jajami, dodać czekoladę lub kakao, a na końcu spirytus. Można dodać 5 dag zmielonych orzechów i kieliszek mocnej kawy lub 2 dag drobno posiekanej skórki pomarańczowej (wysmażonej).
Masa deserowa
Składniki:
- 3 żółtka,
- 25 dag cukru,
- 25 dag masła,
- 5 dag zmielonych biszkoptów,
- Sok z cytryny,
- 15-20 świeżych poziomek, truskawek lub malin,
Wykonanie masy deserowej:
Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, połączyć z utartym masłem. Dodać zmiażdżone lub przetarte owoce i zmielone biszkopty. Wszystkie składniki połączyć, wlać do smaku soku z cytryny. Smaczna jest masa z ananasem, ale również trzeba go przetrzeć jak maliny, czy inne miękkie owoce.