Składniki:
9 jajek,
35 dag mąki pszennej,
12 dag mąki ziemniaczanej,
25 dag cukru pudru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
Składniki kremu:
0,5 kg sera mascarpone,
0,25 l śmietany kremówki,
2 szt. śmietan-fix,
4 łyżki cukru pudru,
dżem malinowy (niekoniecznie),
Wykonanie tortu:
Białka ubijamy z cukrem i dodajemy po żółtku. Do puszystej masy jajecznej wsypujemy mąki i proszek do pieczenia. Ciasto pieczemy w dwóch jednakowych tortownicach 35-40 minut w 170°C. Studzimy biszkopty i przekrawamy. Ser mascarpone mieszamy z 2 łyżkami cukru, 0,25 l śmietany 30% ubijamy z 2 łyżkami cukru i 2 opakowaniami śmietan-fix. Schłodzoną masą przekładamy zimne placki biszkoptowe i dekorujemy kremami lub lukrujemy.