Ciasto „Czarny Las” na dużą tortownicę

Składniki:

4 duże jaja,
1/2 szklanka cukru kryształ,
1/2 szklanki mąki pszennej,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżeczki kakao

Składniki na masę I:
1/2 litra śmietany 30%,
1/2 szklanki cukru pudru,
1 łyżeczka żelatyny,
2 łyżki wody,
3 sztuki gorzkiej czekolady,
2 duże słoiki 0,75 litra wiśni (kompot),

Składniki na masę II:
1/2 litra śmietany 30%,
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka żelatyny
2 łyżki wody
wiórka czekoladowe do posypania

Wykonanie:

Z podanych składników na biszkopt upiec ciasto w dużej tortownicy. Wystudzić, przekroić na pół (2 placki), zimne plaski nasączyć spirytusem lub kompotem z wiśni.

Przygotowanie masy I:

1 łyżeczkę żelatyny rozpuścić w 2 łyżkach wody. 3 czekolady gorzkie rozpuścić i wystudzić. 0,5 litra śmietany 30% ubić z cukrem. Pod koniec ubijania dodać wystudzoną żelatynę i rozpuszczoną zimną, ale płynną, czekoladę.

Przygotowanie masy II:

1/2 litra śmietany 30%, ubić z cukrem pudrem dodać zimną żelatynę.

Na jedną część biszkoptu nałożyć 3 części wiśni odsączonych z kompotu. Na wiśnie położyć ciemną masę z czekoladą. Na ciemną masę położyć drugi krążek biszkoptu. Następnie masę jasną układamy łyżką tworząc różne kleksy. Na kleksy masy jasnej rozsypujemy pozostałe wiśnie i obsypujemy wiórkami czekoladowymi.

Uwaga 1:
Przełożenie ciasta:

biszkopt + wiśnie + masa ciemna + biszkopt + masa jasna+ reszta wiśni + wiórka czekoladowe (według uznania)

Uwaga 2:
Można używać wiśni z kompotu, albo z syropu. W przypadku wiśni z syropu trzeba liczyć się z tym, że ciasto będzie dużo słodsze.

6 Replies to “Ciasto „Czarny Las” na dużą tortownicę”

  1. Wybacz ale przepis jest chyba błedny 🙂 bo o co chodzi w skladnikach w masie I? „2 duże słoiki 0,75 litra” ale czego? 😛

    1. Dziękujemy za wychwycenie błędu. Mam nadzieję, że przepis od tej pory będzie jaśniejszy.

      Pozdrawiamy 🙂

    1. Po konsultacji z Babcią: Ciasto może być na tortownicę o średnicy 24 cm. Jeśli chcesz zrobić większe, to po prostu będzie niższe. Możesz też zmienić trochę przepis i dodać składników proporcjonalnie (albo zwiększyć ilość składników tylko do ciasta, albo tylko do którejś masy) wedle uznania.

  2. Uważam po spróbowaniu masy że należy użyć polowe cukru bo jest za słodka a także zamiast łyżeczki mąki do ciasta dodać łyżeczkę kakao do ciasta.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *