40-50 dag wątrobki z indyka,
30 ml rosołu,
10 ml śmietany 30%,
1 łyżka masła,
olej do smażenia,
1 łyżeczka mąki,
1 łyżeczka papryki mielonej,
1-2 cebule (zależy od wielkości),
sól, pieprz do smaku,
1 łyżka octu
Wykonanie:
Wątróbki oczyszczamy, myjemy i kroimy w grubą kostkę. Podsmażamy da rozgrzanym oleju. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, szklimy na maśle w oddzielnym naczyniu (rondelek, patelnia). Wsypujemy paprykę, mieszamy. Wkładamy wątróbki, zalewamy rosołem, doprawiamy solą, pieprzem i octem. Gotujemy 10 minut.
Wątróbkę można przygotować bez octu. Wówczas nie będzie posiadać winnego posmaku lecz będzie tradycyjnie łagodna.
Mąkę rozrabiamy ze śmietaną dodajemy do gotujących się wątróbek. Zagotowujemy.