Dobre i tanie danie

Składniki:

40-50 dag wątrobki z indyka,
30 ml rosołu,
10 ml śmietany 30%,
1 łyżka masła,
olej do smażenia,
1 łyżeczka mąki,
1 łyżeczka papryki mielonej,
1-2 cebule (zależy od wielkości),
sól, pieprz do smaku,
1 łyżka octu

Wykonanie:

Wątróbki oczyszczamy, myjemy i kroimy w grubą kostkę. Podsmażamy da rozgrzanym oleju. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, szklimy na maśle w oddzielnym naczyniu (rondelek, patelnia). Wsypujemy paprykę, mieszamy. Wkładamy wątróbki, zalewamy rosołem, doprawiamy solą, pieprzem i octem. Gotujemy 10 minut.

Wątróbkę można przygotować bez octu. Wówczas nie będzie posiadać winnego posmaku lecz będzie tradycyjnie łagodna.

Mąkę rozrabiamy ze śmietaną dodajemy do gotujących się wątróbek. Zagotowujemy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *