Szarlotka z kremem

Składniki na ciasto:
40 dag mąki pszennej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
15 dag cukru pudru,
18 dag masła,
3 żółtka,
2 łyżki kwaśnej śmietany,
1 opakowanie cukru waniliowego

Składniki na masę jabłkową:
1 kg jabłek,
20 dag cukru,
1 opakowanie cukru waniliowego,
10-15 dag orzechów włoskich posiekanych,
sok i skórka otarte z 1 cytryny,
łyżka cynamonu

Składniki na krem waniliowy:
7-10 dag masła,
10 dag cukru,
2 łyżki mąki pszennej,
1,5 szklanki mleka,
1 opakowanie cukru waniliowego,
1 jajko,
2 żółtka

Sposób wykonania:
Przygotowujemy ciasto półkruche łącząc wszystkie składniki, zarabiając ciasto. Blachę smarujemy cienko masłem i wkładamy rozwałkowane ciast. Podpiekamy w piekarniku w 180 stopniach Celsjusza przez 25-30 minut na złoty kolor. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce. Dusimy aż jabłka puszczą sok i zgubią smak surowizny często mieszając aby się nie przypaliły, dodajemy cukier, pokrojone orzechy i cytrynę. Nadmiar soku odlewamy. Na podpieczone ciasto kładziemy masę jabłkową równo rozsmarowujemy. Robimy krem. W rondelku topimy masło z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę mieszamy z mlekiem, dodajemy do stopionego masła ciągle mieszamy gotując i zagęszczając masę. Gęstą masę odstawiamy z ognia i nieco studzimy. Jaja myjemy, oddzielamy żółtka od białek, dodajemy do przestudzonej masy i ucieramy. Białka ubijamy na sztywno. Delikatnie lecz dokładnie mieszamy z masą. Następnie masę wylewamy na rozsmarowane na cieście jabłka, wygładzamy i wstawiamy do piekarnika na 20 minut, aby krem się zapiekł. Piekarnik rozgrzany do 180 stopni Celsjusza. Wierzch ciasta można udekorować dowolnie, może zostać taki jaki wyjdzie z piekarnika, gdyż jest złocisty i apetyczny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *