30 dag mąki pszennej,
20 dag margaryny,
2 żółtka,
1/2 szklanki cukru pudru,
2 łyżki kwaśnej śmietany,
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
Składniki na masę serową:
70 dag zmielonego sera,
20 dag orzechów mielonych,
1 szklanka cukru kryształu,
6 jajek,
1 budyń śmietankowy lub waniliowy,
1/2 kostki masła (margaryny),
Składniki na masę kawową:
1 kostka masła,
2 jaja,
3/4 szklanki cukru kryształu,
2 łyżki kawy zbożowej,
1 kieliszek spirytusu,
1 słoik powideł,
Wykonanie ciasta:
Mąkę, proszek do pieczenia i margarynę posiekać nożem. Dodać żółtka, cukier i śmietanę, i zarobić ciasto. Schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Zimne ciasto podzielić na 2 części i upiec 2 placki.
Wykonanie ciasta do sernika:
Margarynę lub masło ucierać dodając cukier, żółtka, ser, orzechy i budyń. Białka ubić na sztywno, połączyć z masą serową, lekko wymieszać. Upiec masę serową 40-50 min. w temperaturze 170°C.
Masa kawowa:
Kawę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody i przestudzić. Jaja i cukier ubić na parze na puszystą masę. Masło utrzeć na krem, dodać przestudzoną masę jajeczną kawę i spirytus.
Przekładamy ciasto:
Ciasto kruche – powidła – sernik – masa kawowa – ciasto kruche – na wierzch polewa czekoladowa.