Niby sernik

Składniki:

  • 25 dag sera białego (tłustego),
  • 1 opakowanie śmietany śnieżki,
  • 2 galaretki cytrynowe,
  • 1/2 l. śmietany (30%)
  • 8 jajek,
  • 8 łyżek mąki pszennej,
  • 10 łyżek cukru (kryształ),
  • 1 słoik dżemu brzoskwiniowego,
  • 10 dag wiórek kokosowych,
  • 1/4 kostki masła,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 szklanki wody,

Wykonanie:

Białka oddzielić od żółtek, z białek ubijać pianę dodając żółtka, przesypując cukrem (8 łyżek). Do ubitej masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Upiec biszkopt w dużej brytfannie, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Ciasto piec około 50-55 min. Przestudzone wyjąć z formy, zostawić do wystudzenia. Zimny biszkopt przekroić na połowę (lub upiec 2 placki).

2 galaretki rozpuścić w dwóch szklankach wrzącej wody. Ser, opakowanie śnieżki, 3 łyżki cukru i połowę tężącej zimnej galaretki, dokładnie ubić mikserem. W drugim naczyniu ubić 1/2 l śmietany 30%. Dodać drugą połowę galaretki i dobrze chwilę ubijać (5 min.).

Obie masy zmieszać. Na jedną połowę biszkoptu położyć masę, drugą częścią biszkoptu przykryć masą lekko docisnąć rękami.

Roztopić 1/4 kostki masła, dodać 2 łyżki cukru oraz 10 dag wiórek kokosowych, wysmażyć na złoty kolor. Wierzch ciasta posmarować dżemem i posypać zrumienionymi wiórkami. Jeżeli nie masz dżemu, wówczas zostaw kilka łyżek masy, którą posmarujesz górną część ciasta, aby wiórka się przykleiły.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *