3 szklanki mąki,
1 szklanka kwaśnej śmietany,
szczypta soli,
1 kostka margaryny,
Składniki na krem:
1 litr mleka,
20 dag masła,
4 jajka,
2 łyżki mąki pszennej,
4 łyżki mąki ziemniaczanej,
10-15 dag cukru (około 3/4 szklanki),
1 cukier waniliowy,
cukier puder do posypania
Przygotowanie ciasta:
Mąkę siekamy z margaryną. Dodajemy śmietanę i sól. Ciasto chłodzimy ok. 3 godzin w lodówce. Dzielimy je następnie na 2 części i pieczemy dwa placki w 180°C przez około 20 min.
Przygotowanie kremu:
Żółtka ubijamy ze szklanką mleka i mąkami. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem i masłem. Dodajemy ubite jajka z mąką i ponownie zagotowujemy. Placki przekładamy kremem i zimne kroimy.
Do kremu zamiast mąki można dodać 4-5 łyżek budyniu waniliowego.