Składniki:
30 dag mąki tortowej
20 dag margaryny
1 szklanka cukru pudru
5 żółtek
3 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczkę proszku do pieczenia
Wykonanie:
Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Wbić żółtka, dodać margarynę, posiekać nożem tak, aby składniki się połączyły. Dodać kwaśną śmietanę i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części, upiec dwa cienkie placuszki w dużych formach.
Składniki:
1,5 kg jabłek
2 szt. galaretki (pomarańczowa lub cytrynowa)
Wykonanie:
Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach, wysmażyć. Do rozprażonych jabłek wsypać 2 galaretki, wymieszać i chilę wysmażyć (ok. 3 min.). Odstawić do wystudzenia.
Składniki:
25 dag mielonych orzechów
1,5 szklanki śmietany 30%
3 żółtka
25 dag masła
kieliszek spirytusu (niekoniecznie)
Wykonanie:
Do śmietanki wsypać orzechy, cukier i żółtka. Prażyć ciągle mieszając, żeby się nie przypaliło, aż zgęstnieje a orzechy zgubią gorzkawy smak. Wystudzić. Masło utrzeć, dodać wystudzone orzechy, troszkę spirytusu i zmiksować.
Ciasto – masa jabłkowa – ciasto – masa orzechowa.
Wierzch można polać polewą, posypać suchymi, zmielonymi orzechami, wiórkami czekoladowymi, czy kolorową posypką.
NnZpgL agxcjaqjbevk, [url=http://njngdomcvauc.com/]njngdomcvauc[/url], [link=http://bmjrttjewucc.com/]bmjrttjewucc[/link], http://rnpfqphbanyu.com/