Niebo w gębie

Ciasto

Składniki:

30 dag mąki tortowej
20 dag margaryny
1 szklanka cukru pudru
5 żółtek
3 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczkę proszku do pieczenia

Wykonanie:

Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Wbić żółtka, dodać margarynę, posiekać nożem tak, aby składniki się połączyły. Dodać kwaśną śmietanę i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części, upiec dwa cienkie placuszki w dużych formach.

Masa jabłkowa

Składniki:

1,5 kg jabłek
2 szt. galaretki (pomarańczowa lub cytrynowa)

Wykonanie:

Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach, wysmażyć. Do rozprażonych jabłek wsypać 2 galaretki, wymieszać i chilę wysmażyć (ok. 3 min.). Odstawić do wystudzenia.

Masa orzechowa

Składniki:

25 dag mielonych orzechów
1,5 szklanki śmietany 30%
3 żółtka
25 dag masła
kieliszek spirytusu (niekoniecznie)

Wykonanie:

Do śmietanki wsypać orzechy, cukier i żółtka. Prażyć ciągle mieszając, żeby się nie przypaliło, aż zgęstnieje a orzechy zgubią gorzkawy smak. Wystudzić. Masło utrzeć, dodać wystudzone orzechy, troszkę spirytusu i zmiksować.

Przełożenie ciasta

Ciasto – masa jabłkowa – ciasto – masa orzechowa.

Wierzch można polać polewą, posypać suchymi, zmielonymi orzechami, wiórkami czekoladowymi, czy kolorową posypką.

Masz coś do powiedzenia:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Polityka prywatności

Polecamy także: PampCake® torty z pieluch

Wszelkie prawa zastrzeżone © Przepisy Babci Stasi 2015.