Stroganow

Składniki:

50-70 dag wołowiny bez kości,
2 cebule,
0,5 kg pieczarek
2 duże, czerwone papryki (słodkie)
15 dag żółtego sera (ostry)
sól, pieprz do smaku
2 łyżki przecieru pomidorowego
4-5 łyżek mąki pszennej (płaskie)
2-3 łyżki śmietany
1/2 szklanki oleju
1/2 kostki masła
1 łyżka papryki w proszku (słodkiej)
2 łyżki czerwonego wina (nie koniecznie)

Wykonanie:

Mięso kroimy w paski, wkładamy do naczynia z rozgrzanym olejem i dusimy na małym ogniu do miękkości podlewając wodą. Oczyszczone pieczarki kroimy w paski, cebule kroimy w kostkę i razem z pieczarkami dusimy do miękkości (około 35 min.). Oddzielnie dusimy paprykę, również pokrojoną w paski. Paprykę dusimy krótko (około20 min.) aby sie nie rozgotowała. Gdy mięso jest miękkie łączymy wszystkie składniki razem tzn. z pieczarkami, cebulą, papryką, startym serem żółtym, śmietaną, przyprawami i przecierem pomidorowym (można także dodać wino) i zagotowujemy. Ilość wody, a także składników, jest zależna od wymaganej ilości całej potrawy.
Na koniec zaciągamy stroganowa zasmażką.

Wykonanie zasmażki:

Masło rozgrzać, wsypać mąkę i chwilę smażyć cięgle mieszając, aby się nie przypaliła. Wlać odrobinę gorącej wody, wymieszać, dodać do potrawy i zagotować. Jeżeli w zasmażce zrobiły się grudki przetrzyj je przez sitko i będzie w porządku.
Jeśli chcemy by potrawa była ostrzejsza wówczas dodajemy niesłodki proszek z papryki, lecz paprykę chilli, tylko w najmniejszej ilości.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *