Czekoladowa rolada z bitą śmietaną

Składniki:

na ciasto

3 tabliczki gorzkiej czekolady
50 ml śmietanki kremówki (1,5 łyżki)
6 jajek
20 dag cukru
10 dag mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

na krem

0,5 l. śmietanki kremówki (30%)
1 torebka cukru waniliowego
2 łyżki cukru kryształu
1 pomarańcza (ew. olejek pomarańczowy)
1 łyżeczka żelatyny
2 łyżki wiórek czekoladowych (można zetrzeć twardą czekoladę na tarce o dużych oczkach)

Wykonanie:

Ciasto

50 ml. kremówki podgrzać, dodać czekoladę (3 tabliczki) i roztopić na małym ogniu . Ostudzić.
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać wystudzoną czekoladę i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i wyłożyć na masę. Na pianę wysypać mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto delikatnie wymieszać.

Na wyłożonej pergaminem blasze rozsmarować ciasto (grubość około 1-1,5 cm). Piec około 20 minut (w 180 ºC). Wyjąć z piekarnika, przykryć wilgotną ściereczką, odwrócić, delikatnie zdjąć pergamin, ciepłe ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku zwinąć w roladę (razem ze ściereczką), ostudzić.

Krem

Pomarańczę (jeśli jest) umyć, otrzeć tarką skórkę, wycisnąć sok, podgrzać go i rozpuścić w nim żelatynę.

Uwaga! Jeśli nie masz pomarańczy, weź 1/4 szklanki gorącej, przegotowanej wody. Wlej kilka kropel olejku pomarańczowego i rozpuść w niej żelatynę.

Schłodzoną kremówkę ubić z cukrem i cukrem waniliowym oraz skórką z pomarańczy. Do ostudzonej żelatyny daj 2-3 łyżki ubitej śmietany wymieszać i zmiksować z resztą ubitej śmietany.

Przełożenie ciasta

Ciasto rozwinąć, 3/4 ubitej śmietany razem z żelatyną rozsmarować na cieście. Zwinąć z powrotem w roladę (już bez ściereczki). Roladę posmarować resztą śmietanowego kremu i posypać wiórkami czekoladowymi lub startą czekoladą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *