Tort „Ambasador”

ambasador
Składniki na masy:
3 kostki masła,
1 l mleka,
30 dag cukru,
15 dag mąki pszennej,
5 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej,
(lub 6 budyni białych, zamiast mąki pszennej i ziemniaczanej),
4 żółtka,
2 – 3 łyżki kakao,
1 czekolada (ciemna),
15 dag rodzynek,
15 dag orzechów włoskich,
15 dag migdałów,
1 duża puszka brzoskwiń w syropie,
1 duża puszka ananasa w syropie,
sok z 1,5 cytryny,
1/2 szklanki spirytusu,Składniki na ciasto:5 jajek,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
5 łyżek cukru (kryształ),
5 łyżek mąki tortowej,z tych składników upiec cienki biszkopt.Wykonanie masy:

Mleko podzielić na 2 połowy. Jedną zagotować z cukrem, do drugiej połowy dać żółtka i mąki (lub budyń).
Do gotującego się z cukrem mleka wlać rozmąconą mąkę z żółtkami. Na wolnym ogniu ugotować gęsty budyń cały czas mieszając, aby się nie przypaliło i nie powstały grudki.
Budyń wystudzić. Masła ucierać dodając zimny budyń tak, aby powstała pulchna masa. Masę podzielić na 2 części.

Do części białej dać drobno pokrojone osączone ananasy, brzoskwinie, sok z cytryny i część spirytusu. Dokładnie wymieszać.

Do drugiej części masy wsypać kakao, pokrojone orzechy, czekoladę, migdały, rodzynki i resztę spirytusu. Dokładnie wymieszać.

Uwaga: Migdały wcześniej należy sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki.

Na upieczony biszkopt kładziemy masę ciemną, rozsmarowujemy nożem. Na to kładziemy masę jasną, wygładzamy nożem.
Wierzch tortu można przyozdobić polewą czekoladową, wiórkami kokosowymi, czekoladowymi, orzechami mielonymi itp. według własnego uznania.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *