Składniki (na biszkopt na średnią tortownicę):
- 8 jaj,
- 25 dag cukru pudru,
- 1 cytryna lub kwasek cytrynowy,
- 25 dag zmielonych orzechów włoskich,
- wanilia lub kilka kropli aromatu waniliowego,
- 4 łyżki tartej bułki,
- 2 dag tłuszczu i 2 dag bułki tartej do formy,
Wykonanie ciasta:
Jaja rozdzielić, żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, dodać sok z cytryny lub kwasek. Ubić pianę. Wyłożyć na żółtka zmielone orzechy oraz tartą bułkę i lekko wymieszać. Wyłożyć do nasmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tortownicy. Piec w średnio gorącym piekarniku (160°C) około 40 min. Zimny placek przekroić na dwa krążki i przełożyć wybraną masą orzechową (wybierz niżej).
I masa:
Składniki:
- 25 dag orzechów łuskanych włoskich lub laskowych,
- 20 dag cukru pudru,
- 1/4 l śmietany 30%,
Wykonanie:
Orzechy zemleć, dodać cukier oraz śmietanę i utrzeć.
II masa:
Składniki:
- 25 dag orzechów,
- 20 dag cukru pudru,
- 1/8 l. wody,
- 1/2 łyżki octu (3%),
- sok z 1 cytryny i skórka starta z cytryny,
- 1 kieliszek rumu,
Wykonanie II masy:
Orzechy zemleć. Z wody, cukru i octu ugotować syrop (gęsty) i zmieszać z orzechami. Dodać sok i startą skórkę z cytryny oraz rum. Wymieszać i gotowe.
III oszczędna masa z orzechów włoskich:
Składniki:
- 5 dag kaszy manny,
- 1/8 l mleka,
- 10 dag orzechów włoskich,
- 15 dag cukru pudru,
- wanilia, szczypta soli
Wykonanie:
Mannę rozkleić na mleku z cukrem i utrzeć na puszystą masę. Ciągle mieszając ostudzić. Zmielone orzechy zmieszać z gęstą masą grysikową (manną), dodać szczyptę soli i dokładnie utrzeć.
IV masa z orzechów włoskich:
Składniki:
- 25 dag orzechów laskowych,
- 20 dag masła ekstra,
- 3 żółtka,
- 15 dag cukru pudru,
- 2 kieliszki likieru lub rumu (100 ml),
Wykonanie:
Orzechy zrumienić na złoty kolor, otrzeć w ściereczce ze skórek, zemleć. Masło utrzeć na pulchną masę, dodać żółtka utarte z cukrem i orzechami, dodać likier lub rum i chwilę ucierać.
V masa z orzechów włoskich (wymaga więcej pracy, ale jest wyśmienita):
Składniki:
- 1/2 l mleka,
- 3 żółtka,
- 20 dag cukru kryształu,
- 20 dag masła,
- 25 dag orzechów,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub 1 budyń śmietankowy lub waniliowy,
- 1 kieliszek spirytusu (niekoniecznie),
Wykonanie:
1/4 l mleka zagotować. Żółtka z cukrem i mąkami utrzeć na pulchną masę. Do masy żółtkowej dolewać po trochu gorącego mleka i zagotować w rondelku na małym ogniu lub na parze, ciągle mieszając. Gdy masa się dobrze zagęści zdjąć z ognia lub pary. Wystudzić, często mieszając. Orzechy pognieść wałkiem do ciasta tak, aby zostały drobne ale nie całkiem zmielone kawałki. 1/4 l mleka zagotować z łyżką cukru. Wsypać zmiażdżone orzechy i gotować około 10 min., żeby orzechy zmiękły i straciły gorzkawy, surowy smak. Mieszać ciągle, żeby się nie przypaliły. Jeżeli orzechy zabiorą mleko, a będą jeszcze twarde należy dodać 2-3 łyżki mleka i gotować dalej. Masło utrzeć na pulchną masę, połączyć z zimną masą żółtkową, chwilę ucierać, a następnie dodać uprażone, wystudzone orzechy i dokładnie wymieszać. Można dodać 1 kieliszek spirytusu (mały).
Do tej masy zamiast orzechów można dodawać czekoladę, kawę, kakao lub nawet brzoskwinie czy ananasy pokrojone w drobną kostkę.