Tania i smaczna sałatka na zimę do dań ciepłych, grilla, parówek na gorąco

Składniki:

1 kg białej kapusty,
1 kg cebuli,
1 kg marchwi,
1 kg buraków ćwikłowych,
6 szklanek wody,
1,5 szklanki octu,
3 łyżki stołowe soli,
1/2 szklanki cukru,
5 ziarenek ziela angielskiego,
5 ziarenek pieprzu,

Wykonanie:

Kapustę drobno poszatkować. Cebulę pokroić w cienkie krążki, marchew i buraki zetrzeć na tarce ogrubych otworkach. Starte buraki i marchew wrzucić do gotującej się wody, gotować 10 min.
Dodać ziele, pieprz, sól, cukier, ocet i gotować jeszcze około 5 minut. Gorące składniki wraz z zalewą przekładać do słoików, zakręcić i pasteryzować 5 min.

Uwaga: Gotować krótko, uważać, by się nie rozgotowały.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *