Ketchup (keczup) – bez konserwantów

Składniki:

6 średnich cebul,
3 kg pomidorów,
1/3 szklanki octu,
1 szklanka cukru,
2 łyżki stołowe soli,
1 łyżeczka pieprzu,
1 łyżeczka ostrej papryki,
1,5 łyżeczki słodkiej papryki,
1 łyżeczka zmielonej gorczycy,

Wykonanie:

Cebulę obrać, pomidory umyć. Cebulę dwukrotnie przemielić przez maszynkę, pomidory przemielić jeden raz. Pomidory przetrzeć przez sito, aby oddzielić ziarenka. Zmieloną cebulę połączyć z przetartymi pomidorami i gotować na wolnym ogniu, bez przykrycia, tak długo, aż zostanie 1/2 roztworu. Następnie dodać 1/3 szklanki octu, cukier, sól i gotować 10 min. W trakcie gotowania dodać pieprz, paprykę ostrą oraz słodką i 1 łyżeczkę zmielonej gorczycy. Gorący ketchup wlewać do słoików, mocno zakręcać, odwracać do góry dnem i ustawiać na ściereczce.
Odwrócone słoiki przykryć kocykiem lub grubym ręcznikiem do wystudzenia.

Uwaga: Radzę przykryć słoiki kocykiem, ponieważ powinny się studzić bardzo powoli. To dobra rada i sprawdzone, że kocyk długo utrzymuje temperaturę 🙂

Tak przyrządzony ketchup będzie świeży całą zimę, czyli jeden sezon.

2 Replies to “Ketchup (keczup) – bez konserwantów”

  1. fajny przepis

    mam pytanie – co daje gorczyca? i jak mam ją zemleć? spotkałam się dotychczas tylko z gorczycą całą – w ziarenkach

  2. Gorczyca służy do przyprawienia, ale także do zagęszczenia keczupu. Gorczycę najlepiej przemielić w młynku do kawy (lub pieprzu) wtedy jest bardzo drobna (jak proszek) lub przepuścić przez maszynkę razem z pomidorami (ta opcja ma wadę, ponieważ jeśli maszynka ma duże oczka to ziarenka gorczycy przez nie przejdą). Babcia pozdrawia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *