Ketchup (keczup) – bez konserwantów

Składniki:

6 średnich cebul,
3 kg pomidorów,
1/3 szklanki octu,
1 szklanka cukru,
2 łyżki stołowe soli,
1 łyżeczka pieprzu,
1 łyżeczka ostrej papryki,
1,5 łyżeczki słodkiej papryki,
1 łyżeczka zmielonej gorczycy,

Wykonanie:

Cebulę obrać, pomidory umyć. Cebulę dwukrotnie przemielić przez maszynkę, pomidory przemielić jeden raz. Pomidory przetrzeć przez sito, aby oddzielić ziarenka. Zmieloną cebulę połączyć z przetartymi pomidorami i gotować na wolnym ogniu, bez przykrycia, tak długo, aż zostanie 1/2 roztworu. Następnie dodać 1/3 szklanki octu, cukier, sól i gotować 10 min. W trakcie gotowania dodać pieprz, paprykę ostrą oraz słodką i 1 łyżeczkę zmielonej gorczycy. Gorący ketchup wlewać do słoików, mocno zakręcać, odwracać do góry dnem i ustawiać na ściereczce.
Odwrócone słoiki przykryć kocykiem lub grubym ręcznikiem do wystudzenia.

Uwaga: Radzę przykryć słoiki kocykiem, ponieważ powinny się studzić bardzo powoli. To dobra rada i sprawdzone, że kocyk długo utrzymuje temperaturę :-)

Tak przyrządzony ketchup będzie świeży całą zimę, czyli jeden sezon.

Komentarze: 2

Masz coś do powiedzenia:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

fajny przepis

mam pytanie – co daje gorczyca? i jak mam ją zemleć? spotkałam się dotychczas tylko z gorczycą całą – w ziarenkach

Gorczyca służy do przyprawienia, ale także do zagęszczenia keczupu. Gorczycę najlepiej przemielić w młynku do kawy (lub pieprzu) wtedy jest bardzo drobna (jak proszek) lub przepuścić przez maszynkę razem z pomidorami (ta opcja ma wadę, ponieważ jeśli maszynka ma duże oczka to ziarenka gorczycy przez nie przejdą). Babcia pozdrawia.

Polityka prywatności | Archiwum

Wszelkie prawa zastrzeżone © Przepisy Babci Stasi 2016.