Udko w pierzynce majonezowo-keczupowej

Składniki:

liczba udek z kurczaka według potrzeby,
sól, pieprz, lubczyk, majeranek (wg smaku)
1/2 szklanki majonezu,
2-3 łyżki keczupu,

Wykonanie udek w pierzynce:

Udka umyć, sprawić (tzn. usunąć nadmiar tłuszczu, nasolić, natrzeć przyprawami i odstawić na 2-3 godziny w chłodne miejsce). Brytfannę nasmarować tłuszczem, ułożyć na niej udka skórką do góry. Majonez z keczupem wymieszać i takim sosem posmarować wierzch mięsa. Wstawić do piekarnika i piec udka około 50-60 minut w temperaturze 170-180 stopni Celsjusza. na 10 min. przed końcem pieczenia zwiększyć temperaturę do 190-200 stopni, tak aby udka się ładnie zarumieniły. Jeżeli sos w czasie pieczenia wyparował, dolej odrobinę wody, by mięso się od spodu nie przypaliło.
Podajemy z frytkami, ziemniakami, kaszą itp. Także każda surówka dobrze do udka w pierzynce pasuje i smakuje.

1 Reply to “Udko w pierzynce majonezowo-keczupowej”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *