Sałatka do dań podstawowych na zimę

Składniki:

1 kg ogórków świeżych,
1 kg pomidorów  czerwonych (twardych),
1 kg cebuli,
1 kg marchwi,
1 kg jabłek (o smaku winnym),
1 kg kapusty białej,
1/2 szklanki octu 10%,
3 łyżki oliwy z oliwek,
2 łyżki soli,
1 łyżeczka pieprzu,

Wykonanie:

Warzywa dokładnie umyć, pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w plastry. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych otworkach. Cebulę obrać i pokroić w plasterki (piórko). Marchew obrać, pokroić w plasterki i obgotować (15 min.). Kapustę drobno poszatkować,  ogórki obrać i pokroić (trochę grubiej niż na mizerię). Pokrojone i poszatkowane warzywa razem wymieszać, posolić i oprószyć pieprzem. Odstawić na 1/2 godziny. Dodać ocet, oliwę, następnie zamieszać i spróbować. Jeżeli jest za mało słona i pieprzna, można doprawić według swojego smaku. Wszystkie składniki zagotować (10-15 min.).
Gorącą sałatkę wkładać do przygotowanych słoików, zakręcić i pasteryzować 15-20 min. od chwili zagotowania.
Z naczynia wyjmować gorące słoiki ustawiając do góry dnem do wystudzenia. Słój, który przecieka zagotuj jeszcze raz. Przed ponownym zagotowaniem słoik odkręć, wytrzyj słój i zakrętkę, i zakręć.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *