Składniki:
2 duże pory (sałatkowe),
1 puszka ananasa,
2 jabłka (Renety),
3 jajka,
sos koperkowo – ziołowy (1 torebka),
majonez dekoracyjny,
sól do smaku
Wykonanie:
Pory kroimy w cienkie krążki. Zielone części odcinamy, (możemy je wykorzystać do rosołu lub innej zupy). Pokrojone pory blanszujemy. Ananasy wyjmujemy z puszki i kroimy w kostkę. Mandarynki obieramy i rozdzielamy w cząsteczki. Jabłka obieramy ze skórki i także kroimy.
Jajka ugotować na twardo pokroić w grubszą kostkę lub ósemki (według uznania) – każdy sposób jest dobry. Jeżeli sos mamy z torebki to rozrabiamy go według przepisu na opakowaniu. Następnie zblanszowane i wyciśnięte pory i resztę składników mieszamy, dodajemy sos koperkowo-ziołowy, sól, jeśli potrzeba, oraz majonez 3-4 łyżki.
Ponownie mieszamy, ochładzamy i podajemy.