Składniki:
- 50 dag mąki,
- 4 dag drożdży,
- około 1 szklanki mleka,
- 2-3 żółtka,
- 10 dag cukru kryształu,
- szczypta soli,
- 10 dag tłuszczu (margaryna lub olej)
- jeżeli chcesz można dodać aromat (cytrynowy, waniliowy…)
- około 70 dag owoców (śliwki, jabłka, truskawki, wiśnie itp.)
- 5-7 dag cukru pudru.
Wykonanie placka:
Ciepłą mąkę przesiać do miski. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i dwiema łyżkami mąki i dodać do nich ciepłe (nie gorące) mleko, aby rozczyn miał gęstość kwaśnej śmietany. Zostawić przykryte w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem kryształem na pulchną masę, włożyć do rozczynu, dodać mąkę, resztę mleka, aromat, szczyptę soli i zarobić ciasto, aż wszystkie składniki się połączą.
Gdy ciasto jest gładkie, dodawać po trochu płynny tłuszcz i dalej wyrabiać, aby ciasto było pulchne, a na powierzchni pojawią się pęcherzyki i będzie odchodzić od miski i od ręki. Wyrównać powierzchnię, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce.
Przygotować szeroką blachę smarując masłem i posypując dno formy mąką. Gdy ciasto zwiększy dwukrotnie swoją objętość ułożyć je do formy. Do wykładania ciasta zanurz palce w stopionym tłuszczu (ew. oleju) wygładź go i ułóż owoce w rzędach. Owoce muszą być umyte, osuszone, pestki wydrylowane, natomiast jabłka pokrojone w cząstki. Zostawić w formie w ciepłym miejscu. Gdy ciasto podrośnie wstawić do piekarnika i piec około 40 min.
Ostudzony placek oprószyć cukrem pudrem. Z tak przygotowanego ciasta można piec bułeczki, rogaliki z serem, makiem, marmoladą lub zamiast owoców można położyć masę serową, makową. Wtedy zostaw trochę surowego ciasta, aby zrobić zeń kilka wałeczków i dekoracyjnie ułożyć przed pieczeniem na wierzchu, lub posypać kruszonką.