Placek drożdżowy z owocami

Składniki:

  • 50 dag mąki,
  • 4 dag drożdży,
  • około 1 szklanki mleka,
  • 2-3 żółtka,
  • 10 dag cukru kryształu,
  • szczypta soli,
  • 10 dag tłuszczu (margaryna lub olej)
  • jeżeli chcesz można dodać aromat (cytrynowy, waniliowy…)
  • około 70 dag owoców (śliwki, jabłka, truskawki, wiśnie itp.)
  • 5-7 dag cukru pudru.

Wykonanie placka:

Ciepłą mąkę przesiać do miski. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i dwiema łyżkami mąki i dodać do nich ciepłe (nie gorące) mleko, aby rozczyn miał gęstość kwaśnej śmietany. Zostawić przykryte w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem kryształem na pulchną masę, włożyć do rozczynu, dodać mąkę, resztę mleka, aromat, szczyptę soli i zarobić ciasto, aż wszystkie składniki się połączą.

Gdy ciasto jest gładkie, dodawać po trochu płynny tłuszcz i dalej wyrabiać, aby ciasto było pulchne, a na powierzchni pojawią się pęcherzyki i będzie odchodzić od miski i od ręki. Wyrównać powierzchnię, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce.

Przygotować szeroką blachę smarując masłem i posypując dno formy mąką. Gdy ciasto zwiększy dwukrotnie swoją objętość ułożyć je do formy. Do wykładania ciasta zanurz palce w stopionym tłuszczu (ew. oleju) wygładź go i ułóż owoce w rzędach. Owoce muszą być umyte, osuszone, pestki wydrylowane, natomiast jabłka pokrojone w cząstki. Zostawić w formie w ciepłym miejscu. Gdy ciasto podrośnie wstawić do piekarnika i piec około 40 min.

Ostudzony placek oprószyć cukrem pudrem. Z tak przygotowanego ciasta można piec bułeczki, rogaliki z serem, makiem, marmoladą lub zamiast owoców można położyć masę serową, makową. Wtedy zostaw trochę surowego ciasta, aby zrobić zeń kilka wałeczków i dekoracyjnie ułożyć przed pieczeniem na wierzchu, lub posypać kruszonką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *