Zupa pomidorowa (ze świeżych pomidorów)

Obiad to zupa, II danie, kompot lub deser. Zupa to podstawa obiadu, więc gotuj zpy i podaj tym, których kochasz i dbasz o ich zdrowie.

Składniki:

30-40 dag mięsa z kością,
2 l. wody,
25 – 30 dag włoszczyzny,
1 kg pomidorów (dobrze dojrzałych),
3-4 dag tłuszczu (najlepiej masła),
1 łyżka cukru (niekoniecznie),
2 łyżki mąki pszennej,
0,2 l. śmietany słodkiej,
sól do smaku (1 łyżka),

Wykonanie:

Mięso z kością umyć, zalać zimną wodą, osolić i powoli gotować, około 40 minut. Następnie włożyć umytą włoszczyznę i dalej gotować. Gdy mięso i włoszczyzna są miękkie, wyjąć z garnka, a wywar przecedzić. W międzyczasie przygotowujemy pomidory. I tak: Pomidory umyć, pokroić w ósemki, zalać małą ilością wody, dodać masło i ugotować pod przykryciem, przetrzeć przez sito i połączyć z wywarem. Zagotować. Mąkę roztrzepać w zimnej wodzie (pół szklanki), wlać do zupy i zagotować. Dodać śmietanę.

Uwaga! Jeżeli użyjesz do zupy śmietankę słodką i tłustą, np. 30%, wówczas nie zagęszczaj zup mąką, tylko po wlaniu śmietanki zagotuj razem. Gotowanie śmietany powoduje gęstość zupy, która nie oddziela się od siebie, ładnie wygląda i jest smaczna.

Zupę pomidorową bardzo często gotujemy z przecierów i koncentratów. Wówczas wywar przyrządzamy jak podano wcześniej, natomiast koncentrat przesmażamy na maśle i postępujemy jak przy zupie ze świeżych pomidorów. Zupę pomidorową podajemy z ryżem, makaronem, lanym ciastem, groszkiem ptysiowym, można podać także zupę czystą nie zagęszczając śmietaną czy mąką.

Komentarze: 6

Masz coś do powiedzenia:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Wszystko OK! …ale ktoś kiedyś na festiwalu „zupy pomidorowej” -powiedział (…)tyle przepisów i sposobów na zupę pomidorową ile kucharzy którzy ją gotują (…)W tym przepisie -ja pomidory krojone w „ósemkę” przysmażam wraz z cebulą na maśle do wyparowania wody,dodaje ząbki czosnku i wszystko przecieram 1)durszlak 2)sito.W ten sposób w zupie są pestki ,smak, i gęstość.Nie dodaje żadnej mąki!!!! Na końcu (opcjonalnie) przesmażam „na sucho” trochę przecieru pomidorowego.POZDRAWIAM

Tyle śmietany to chyba dla wojska xD

Witam
Świetne domowe – babcine przepisy. Dziś będzie zupa ze świeżych pomidorków. Wrzucam też blog do obserwowanych bo znalazłam tu dużo swojskich przepisów – dziękuję. Zapraszam na chwilkę również do mnie: tym razem dla duszy :)

Babcia Stasia usuwa warzywa z zupy. Ja wprost przeciwnie. W pomidorowej pływa cała masa drobno pokrajanych warzyw, a na koniec do ugotowanej już dodaję zieloną pietruszkę. Pomidorów nie przecieram na sicie, tylko rozdrabniam ze skórkami blenderem i gotuję je chwilę. Najlepsza jest na skrzydełkach z kurczaka.

Nie polecam, mozna tez bez miesa, maki i cukru, ale za to ze swieza bazylia, szczegolnie dla tych, ktorych kochamy!

Polityka prywatności | Archiwum

Wszelkie prawa zastrzeżone © Przepisy Babci Stasi 2016.