Kapuśniak z kwaszonej kapusty

w odróżnieniu od kapuśniaka ze słodkiej kapusty

Składniki:
30 dag kapusty kwaszonej,
5-10 dag boczku wędzonego (chudego),
5 dag słoninki,
5 dag cebuli,
20-25 dag ziemniaków,
2,5 l wody,
sól, pieprz do smaku,
1 liść laurowy,
1 ząbek czosnku (niekoniecznie),
Wykonanie:
Boczek i słoninkę pokroić w kostkę, cebulę obrać, drobno pokroić i zrumienić z boczkiem i słoninką na dużej patelni. Dodać pokrojoną kwaszoną kapustę i smażyć odkrytą przez około 10 min. Następnie podlać trochę wodą i dusić pod przykryciem około 10-15 min., często mieszając. Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki wrzyci do wrzącej wody i gotować 10 min. Dodać do nich kapustę z boczkiem, słoninką i cebulą – gotować jeszcze około 10-15 min. Pod koniec gotowania dodać liść laurowy, sól i pieprz do smaku.
Jeżeli lubisz zupy zawiesiste – można wówczas podprawić kapuśniak zasmażką. Na podaną ilość kapuśniaku wystarczy 2 łyżki mąki pszennej podsmażyć z 2-3 łyżkami masła, dodać do zupy i zagotować.

Komentarze: 1

Masz coś do powiedzenia:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Zupka fantastyczna, ja jeszcze dodałam trochę majeranku, bo go bardzo lubię :-)

Polityka prywatności | Archiwum

Wszelkie prawa zastrzeżone © Przepisy Babci Stasi 2016.