Leczo

Składniki:

50-60 dag pomidorów,
50-60 dag owoców papryki,
1/4 szklanki oleju lub oliwy (można zastąpić olej margaryną),
2 średnie kabaczki lub cukinie (niekoniecznie),
10 dag cebuli,
1,5 łyżeczki mielonej, słodkiej papryki,
sól do smaku,
Wykonanie:
Pomidory sparzyć (1 min.) obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki. Z papryki odciąć nasadę szypułek, usunąć miąższ i pestki. Paprykę pokroić wzdłuż na paski. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na tłuszczu w rondlu na złoty kolor wraz z proszkiem z papryki. Włożyć paski papryki, ćwiartki pomidorów, obrany i pokrojony kabaczek i powoli dusić w odkrytym rondlu do miękkości. Osolić do smaku.
Typowo węgierskie leczo robi się na słoninie i smalcu. W naszej kuchni można tłuszcz wieprzowy zastąpić olejem lub margaryną. Można również do leczo użyć wędlin (kiełbasa, szynka) pokrojonych w kostkę lub plasterki, ale to już według indywidualnego smaku i upodobania. Jeżeli chcesz uzyskać ostry smak leczo dodaj proszek ostrej papryki. Nie używaj do leczo pieprzu, gdyż zabierze on smak i zapach pomidorów oraz papryki. Jeżeli pomidory, papryka i kabaczki puściły mało soku można podlać leczo odrobiną wody.

2 Replies to “Leczo”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *