Składniki:
2,5 l. wody,
40 dag grochu,
20-30 dag chudego, wędzonego boczku,
20-30 dag kości (wieprzowych),
20-30 dag włoszczyzny,
2-3 dag mąki,
2-3 łyżki masła,
1-2 ząbki czosnku,
1 łyżeczka majeranku,
Przygotowanie:
Groch przebrać, opłukać, namoczyć na kilka godzin w zimnej wodzie (np. na noc). Gotować w tej samej wodzie, w której się moczył do miękkości. W oddzielnym garnku gotować boczek z włoszczyzną. Miękki groch przetrzeć przez sito przelewając wywarem z boczku i włoszczyzny, przyprawić czosnkiem, majerankiem i solą. Zrobić lekką zasmażkę na masełku, wlać do zupy, dołożyć pokrojony boczek, wszystko razem wymieszać i zagotować. Podawać zupę z kluseczkami, grzankami, ziemniakami itp. według upodobania.
Dobra rada: Nie każdy lubi słoninkowe, niewysmażone skwarki, więc oddziel chude mięso od boczku a tłustą część wysmaż na skwareczki i dodaj do zupy. Zyskasz jeszcze mocniejszy aromat a tłuste kawałeczki znikną. Jeśli chcesz cały groch w zupie, to nie przecieraj go przez sito, ale wówczas użyj grochu, który ma cienką łuskę i nie odejdzie od niego w czasie gotowania, np. jaś, groszek żółte połówki, mączka grochowa itp.
Nigdy nie osiągniesz właściwego smaku gotując zupę z torebki, więc polecam – gotuj z produktów. Zupy nie musisz zagęszczać zasmażką jeżeli gotujesz z mączki grochowej lub połówek żółtego grochu.
Uff… Jeszcze ktoś gotuje tak jak moja Kochana Babcia! Bardzo dziękuję za ten przepis – życzę zdrowia i jeszcze wielu smakowitych dni!
Jestem poczatkujaca kucharka a grochowke uwielbiam i dziekuje za wspanialy przepis, ktory kiedys moja kochana babcia gotowala. Zycze duzo zdrowia i slonecznych dni oraz smakowitych dni;-)
w jaki sposób przeciera sie miękki groch przez sito? jak to fizycznie się robi?
Żeby przetrzeć groch trzeba go przesypać na sito i naciskać groch przy pomocy sztućca np. widelca, drewnianej łyżki itp. Później można łatwo oddzielić łupiny.
Dzięki temu przepisowi ugotowałam przepyszną grochóweczkę, właśnie takiego smaku szukałam. DO swojej dodałam dodatkowo kiełbaskę.Mniam.