Ciasto „Rafaello śniegowe”

Składniki na biszkopt:

9 jajek,
1 szklanka cukru kryształu,
1 cukier waniliowy,
1,5 szklanki mąki pszennej,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,

Wykonanie:

Białka ubić na sztywno, dodać cukier kryształ, cukier waniliowy, żółtka i ubijać aż cukier się rozetrze. Dodać mąkę z proszkiem, lekko wymieszać. Upiec 2 placki w temperaturze 170°C przez 40 minut, lub jeden i przekroić na pół. Można przekroić na 3 części. Wówczas biszkopty będą cieńsze, ale ciasto będzie miało więcej warstw.

Składniki na masę:

½ l śmietany 30% kremówki,
2 sztuki śnieżki w proszku,
25 dag kokosu,
2 białe czekolady,
1 szklanka ajerkoniaku,
200 ml spirytusu,

Wykonanie masy:

Śmietanę ubić ze „śnieżką” dodać kokos, rozpuszczoną i wystudzoną czekoladę oraz ajerkoniak (adwokat) wymieszać. Biszkopty (zimne) skropić spirytusem i przełożyć masą. Wierzch posmarować niewielką ilością masy, udekorować dowolnie lub posypać wiórkami, wtedy też tort będzie ładnie wyglądać.

Masz coś do powiedzenia:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Polityka prywatności | Archiwum

Wszelkie prawa zastrzeżone © Przepisy Babci Stasi 2016.