Ciasto „Rafaello śniegowe”

Składniki na biszkopt:

9 jajek,
1 szklanka cukru kryształu,
1 cukier waniliowy,
1,5 szklanki mąki pszennej,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,

Wykonanie:

Białka ubić na sztywno, dodać cukier kryształ, cukier waniliowy, żółtka i ubijać aż cukier się rozetrze. Dodać mąkę z proszkiem, lekko wymieszać. Upiec 2 placki w temperaturze 170°C przez 40 minut, lub jeden i przekroić na pół. Można przekroić na 3 części. Wówczas biszkopty będą cieńsze, ale ciasto będzie miało więcej warstw.

Składniki na masę:

½ l śmietany 30% kremówki,
2 sztuki śnieżki w proszku,
25 dag kokosu,
2 białe czekolady,
1 szklanka ajerkoniaku,
200 ml spirytusu,

Wykonanie masy:

Śmietanę ubić ze „śnieżką” dodać kokos, rozpuszczoną i wystudzoną czekoladę oraz ajerkoniak (adwokat) wymieszać. Biszkopty (zimne) skropić spirytusem i przełożyć masą. Wierzch posmarować niewielką ilością masy, udekorować dowolnie lub posypać wiórkami, wtedy też tort będzie ładnie wyglądać.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *