Ciasto „Anielski Smak”

Składniki:

na biszkopt:
1 czubata szklanka mąki tortowej,
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
6 jajek,
1 czubata szklanka cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżka octu,

na krem:
2 tabliczki białej czekolady,
2 opakowania białej śmietany w proszku,
1/2 l śmietany 18%,
25 dag wiórek kokosowych,
25 dag płatków migdałowych do posypania ciasta,

Wykonanie ciasta:

Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy żółtka, mąki i ocet. Delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy na dużą blachę i pieczemy około 40 min. w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Wykonanie kremu do ciasta:

Czekolady rozpuszczamy, wlewamy śmietanę, mieszamy i studzimy. Rozpuszczone czekolady zmieszane ze śmietaną miksujemy powoli wsypując śmietankę w proszku. Wsypujemy wiórka kokosowe, mieszamy.

Wystudzony biszkopt przekroić w poprzek na pół. Spód ciasta, tzn. jedną część biszkoptu smarujemy 3/4 częścią kremu, nakładamy drugą część biszkoptu i smarujemy resztą kremu (1/4). Wierzch ciasta posypujemy płatkami migdałowymi i dociskamy do masy nożem lub ręką, tak aby przykleiły się do masy.

3 Replies to “Ciasto „Anielski Smak””

  1. Babcia Stasia zrobiła na rekolekcjach w Wiśniowej pyszną kapustę białą duszoną, która smakowała jak duszona kiszona, ale była delikatniejsza i po prostu pyszna.

    Proszę o zamieszczenie przepisu, bo nie mogę go znaleźć

    Maja

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *