Składniki:
na biszkopt:
1 czubata szklanka mąki tortowej,
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
6 jajek,
1 czubata szklanka cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżka octu,
na krem:
2 tabliczki białej czekolady,
2 opakowania białej śmietany w proszku,
1/2 l śmietany 18%,
25 dag wiórek kokosowych,
25 dag płatków migdałowych do posypania ciasta,
Wykonanie ciasta:
Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy żółtka, mąki i ocet. Delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy na dużą blachę i pieczemy około 40 min. w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Wykonanie kremu do ciasta:
Czekolady rozpuszczamy, wlewamy śmietanę, mieszamy i studzimy. Rozpuszczone czekolady zmieszane ze śmietaną miksujemy powoli wsypując śmietankę w proszku. Wsypujemy wiórka kokosowe, mieszamy.
Wystudzony biszkopt przekroić w poprzek na pół. Spód ciasta, tzn. jedną część biszkoptu smarujemy 3/4 częścią kremu, nakładamy drugą część biszkoptu i smarujemy resztą kremu (1/4). Wierzch ciasta posypujemy płatkami migdałowymi i dociskamy do masy nożem lub ręką, tak aby przykleiły się do masy.
Babcia Stasia zrobiła na rekolekcjach w Wiśniowej pyszną kapustę białą duszoną, która smakowała jak duszona kiszona, ale była delikatniejsza i po prostu pyszna.
Proszę o zamieszczenie przepisu, bo nie mogę go znaleźć
Maja
http://przepisy-babci-stasi.blogspot.com/2011/12/kapusta-zasmazana-mloda.html
albo
http://przepisy-babci-stasi.blogspot.com/2011/12/kapusta-zasmazana-kiszona.html
Pozdrawiamy 🙂
That’s cleared my thoughts. Thanks for cotnirbuting.