Składniki na masę jabłkową:
1,5 kg jabłek obranych,
10 dag cukru,
2 łyżeczki cynamonu,
Składniki na ciasto:
40 dag mąki tortowej,
20 dag cukru pudru,
20 dag masła (ew. margaryny),
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 torebka (mała) cukru do pieczenia,
1 jajko,
3 żółtka,
szczypta soli,
Składniki na krem orzechowy:
10 dag orzechów włoski zmielonych,
10 dag cukru,
7 dag masła,
5 dag mąki,
2 jajka,
3-4 łyżki tartej bułki (do posypania masy),
Składniki na polewę:
10 dag miodu,
0,15 l śmietany 30% lub pełnego mleka,
5 dag masła,
10 dag siekanych migdałów,
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej lub pszennej,
Sposób wykonania:
Z podanych składników na ciasto zagniatamy szybko kruche ciasto i wkładamy do lodówki na około 40 min.
Składniki kremu ucieramy na masę. State na tarce o grubych otworach jabłka mieszamy z cukrem i cynamonem.
Ciasto rozwałkować i wyłożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Na ciasto kładziemy masę orzechową, posypujemy bułką. Na masę posypaną bułką kładziemy starte jabłka. Pieczemy około 45 min. w 180°C.
W czasie, gdy ciasto się piecze robimy polewę:
Na małym ogniu podgrzewamy miód, śmietanę i masło, aż masa zgęstnieje. Następnie dodajemy mąkę, posiekane migdały i mieszamy, aby nie powstały grudki. Ciepłą polewę wykładamy na podpieczone ciasto i pieczemy jeszcze 15-20 min.