Składniki na biszkopt:
9 jajek,
1,5 szklanki cukru kryształu,
1,5 mąki pszennej,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
Białka ubić na sztywno i postępować jak przy przepisie na „Rafaello śniegowe”.
Składniki na masę:
1/2 l mleka słodkiego,
1 szklanka cukru,
2 budynie śmietankowe,
1 kieliszek spirytusu,
10 dag kokosu,
10 dag płatków migdałów,
1 szklanka ajerkoniaku,
2 kostki masła
Wykonanie masy:
Z mleka, cukru, budyniu, ugotować gęsty budyń, wystudzić. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń i 1 szklankę ajerkoniaku. Masę podzielić na 2 części do jednej dodać 10 dag kokosu do drugiej płatki migdałowe i wymieszać.
Składniki na posypkę:
10 dag kokosu,
1 łyżka masła,
1 łyżka cukru,
olejek śmietankowy lub waniliowy (uważać, aby aromatem nie przesłonić smaku),
Wykonanie posypki na tort:
Kokos wymieszać ze składnikami, usmażyć na zloty kolor.
Przełożenie tortu:
biszkopt – masa kokosowa – biszkopt – masa migdałowa – kokos smażony.
Tort można przybrać według swojego gustu.
Biszkoptowe placki zawsze ponczujemy. Tort jest wówczas wilgotny, nie wysycha i w czasie krojenia nie rozdziela się.
Poncz robimy z 1 kieliszka spirytusu, 1/2 szklanki przegotowanej wody i 2 łyżek cukru.