- 0,5 kg mąki,
- około 1/4 l. wody,
- 1 jajo, sól
Składniki na nadzienie:
- 0,5 kg sera (twarogu),
- 1 żółtko,
- wanilia,
- cukier do smaku,
- 3-4 łyżki masła do polania,
- 1/4 l. śmietany 30%,
- 6-7 dag cukru pudru do posypania,
Wykonanie pierogów:
Zagnieść wolne ciasto, przykryć miską, aby nie obsychało. Ser przemielić przez maszynkę lub przetrzeć przez sito dodać żółtko, wanilię i cukier do smaku, a następnie starannie utrzeć gęstą masę (można dodać 2-3 dag rodzynków).
Ciasto podzielić na dwie części. Każdą wałkować niezbyt grubo, wykrawać krążki, nakładać na środek ser, krążki składać na pół, dokładnie zlepiać brzegi pierożków. Porcjami wrzucać do wrzącej, osolonej wody, przykryć.
Gdy pierogi wypłyną na wierzch, odkryć i dogotować 2-3 min. Wyjąć łyżką cedzakową, przelać wrzątkiem, osączyć, polać masłem, posypać cukrem, lub podawać z ubitą śmietaną.