- 50 dag sera (twarogu),
- 2-3 dag tłuszczu (masło, margaryna) do ciasta,
- 3 jajka (rozdzielić na białko i żółtka),
- 15-20 dag mąki pszennej,
- sól,
- 3-4 dag mąki do posypania stolnicy,
- 3-5 dag masła do polania,
- 3-4 dag bułki tartej,
Wykonanie pierogów leniwych:
Biały świeży ser zemleć, utrzeć 2-3 dag margaryny, dodając żółtka, włożyć ser, wszystko razem utrzeć na jednolitą masę. Ubić pianę z białek, wyłożyć na masę serową, wsypać mąkę, wymieszać i lekko osolić.
Ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, uformować wałek o średnicy około 3 cm. Lekko spłaszczyć, tępą stroną noża można zrobić krateczkę, kroić w skośne kawałki około 2-3 cm. Leniwe pierogi wrzucać partiami na wrzącą, osoloną wodę, lekko zamieszać, przykryć.
Gdy się zagotują wybierać łyżką cedzakową na półmisek. Polać stopionym masłem, posypać zrumienioną bułeczką.