Pierogi leniwe

Składniki:

  • 50 dag sera (twarogu),
  • 2-3 dag tłuszczu (masło, margaryna) do ciasta,
  • 3 jajka (rozdzielić na białko i żółtka),
  • 15-20 dag mąki pszennej,
  • sól,
  • 3-4 dag mąki do posypania stolnicy,
  • 3-5 dag masła do polania,
  • 3-4 dag bułki tartej,

Wykonanie pierogów leniwych:

Biały świeży ser zemleć, utrzeć 2-3 dag margaryny, dodając żółtka, włożyć ser, wszystko razem utrzeć na jednolitą masę. Ubić pianę z białek, wyłożyć na masę serową, wsypać mąkę, wymieszać i lekko osolić.

Ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, uformować wałek o średnicy około 3 cm. Lekko spłaszczyć, tępą stroną noża można zrobić krateczkę, kroić w skośne kawałki około 2-3 cm. Leniwe pierogi wrzucać partiami na wrzącą, osoloną wodę, lekko zamieszać, przykryć.

Gdy się zagotują wybierać łyżką cedzakową na półmisek. Polać stopionym masłem, posypać zrumienioną bułeczką.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *