- 1 kostka margaryny,
- 1 kostka masła,
- 25 dag cukru pudru,
- 6 jajek,
- 1 łyżka kakao,
- 30 dag mąki pszennej,
- 10 dag mąki ziemniaczanej,
- 3-4 cukry waniliowe,
- 2 łyżeczki (płaskie) proszku do pieczenia,
- 1/2 l. mleka,
- 1/2 szklanki cukru kryształu,
- 1 paczka dużych biszkoptów,
Wykonanie ciasta:
Margarynę z cukrem pudrem utrzeć dodając żółtka, następnie 25 dag mąki pszennej i 5 dag mąki ziemniaczanej. na końcu pianę z białek ubitą na sztywno. Upiec ciasto (40-45 min.) w 180 ° C.
Po upieczeniu wystudzić i przekroić na pół.
Wykonanie masy:
Z 5 dag mąki pszennej (około 2 łyżki), 5 dag mąki ziemniaczanej (około 2 łyżki) oraz 1/2 szklanki cukru kryształu ugotować budyń, a następnie wystudzić. Masło utrzeć dodając wystudzony budyń. Do masy można wlać kilka kropli wanilii lub wsypać 1 opakowanie cukru waniliowego. Masę dzielimy na 2 części.
Na jedną część ciasta kładziemy 1 część masy, na masę biszkopty, na biszkopty drugą część masy, a na masę ciasto. Innymi słowy:
Wykańczamy ciasto dowolnie, więc można je polukrować, polać polewą, lub zostawić trochę masy i posmarować wierzch, ozdobić wiórkami, roztartą czekoladą czy kolorową posypką.
Dobra rada: Ładnie dekoruj i wykańczaj ciasta, gdyż będzie widać dzieło Twojej pracy.