Buraczki z papryką

Składniki:

3,5 kg buraczków ćwikłowych,
1 kg cebuli,
1/2 kg papryki,
1 łyżka soli,
1 szklanka octu,
1 szklanka cukru,
1 szklanka wody,
Wykonanie:
Buraczki ugotować w skórkach. Paprykę i cebulę przemielić przez maszynkę. Wystudzone buraki obrać, zetrzeć na tarce o średnich otworach. Z soli, wody, octu, cukru ugotować zalewę, wrzucić zmieloną paprykę i cebulę, gotować 5 min. Po tym czasie wrzucić utarte buraczki i wszystko razem wymieszać i zagotować (1 min.) do czystych i suchych słoików wkładać gorące, dobrze zakręcić, odwracając do góry dnem ustawić do wystudzenia.

Uwaga: gorących słoików nie przestawiać, ponieważ nie zamkną się. Tak robione buraczki nie wymagają pasteryzacji.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *