Sałatka wielowarzywna

Składniki:

3 kg pomidorów zielonych,
3 kg ogórków,
3 kg papryki,
2-3 kg cebuli,
3 kg kapusty białej,
0,5 l. octu,
0,5 l. oleju,
2-3 dag pieprzu (ja pieprz daję do smaku, bo po otwarciu słoika można sałatkę zaostrzyć)
3-4 liście laurowe,
4-5 ziarenek ziela angielskiego,
30 dag cukru,
około 20 dag soli,

Wykonanie:

Pomidory, ogórki, paprykę umyć i drobno pokroić (w kostkę lub plasterki). Cebulę obrać, pokroić w piórka,  osolić lekko, wymieszać i odstawić na około 45 min. Kapustę poszatkować, także osolić i w oddzielnym naczyniu pozostawić na około 1 godzinę. Z octu, cukru, pieprzu, reszty soli, ziela, liścia laurowego zagotować zalewę, do której po wystudzeniu dolać olej.
Kapustę rękami mocno odcisnąć, następnie odcisnąć resztę składników, ale już delikatniej, aby nie połamać i nie pognieść, ponieważ warzywa muszą mieć ładny wygląd. Połączyć z odciśniętą kapustą. Zalać zalewą, wymieszać, układać do słoików i gotować 30 min. licząc od zagotowania wody ze słoikami.
Z wody wyjmować gorące słoiki, dobrze dokręcając i przewracać do góry dnem.
Dobra rada: odwróć gorący słoik po gotowaniu, ponieważ sprawdzisz w ten sposób, który słoik się nie zamknął dokładnie. Gdy słoik przecieka, trzeba powtórzyć zamykanie: odkręć słoik, wytrzyj ściereczką brzegi i wieczko, zakręć i gotuj ponownie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *