Ogórki małosolne na zimę

Składniki:

1 kg ogórków,

1 łodyga kopru,
kawałek chrzanu (korzeń),
5 ząbków czosnku,
około 1 l wody,
płaska łyżka soli (3,5 g),
Wykonanie:
Ogórki zdrowe, średniej wielkości lub małe starannie umyć, ułożyć w słoikach, przekładając koprem, czosnkiem i chrzanem. Ogórki zalać zimną solanką sporządzoną z przegotowanej wody i soli tak aby były całkowicie nią przykryte. Weki lub słoje twist zamknąć, pozostawić na 2-3 dni w pomieszczeniu (18-20 st. C). Następnie przenieść ogórki w chłodniejsze miejsce na 3-4 dni. Po tym czasie ogórki pasteryzować przez 5 min. dokręcić i przenieść do piwnicy.
Sposób pasteryzacji ogórków:
Przygotować naczynie z woda w którym będziemy pasteryzować ogórki. Na dno naczynia wyłożyć kilka warstw papieru lub podkładkę drewnianą. Wodę zagotować, wstawiać do niej słoje tak, aby woda sięgała do 3/4 wysokości słoi. Naczynie ze słojami ogrzewać tak, aby woda gotowała się powoli.
Uwaga: Wstawiać słój do przestudzonej wody, gdyż wstawiając do wrzątku słoje mogą pękać. należy róznież dokręcić słoje po wyjęciu z garnka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *