2,5 kg ogórków
2 duże cebule
2 łyżki soli
2 łyżki gorczycy
2 łyżki zmielonego pieprzu
2 łyżki przyprawy curry
3 łyżki zielonego koperku
na zalewę:
3,5 szklanki cukru
3,5 szklanki octu
Wykonanie:
Ogórki kroimy na 4 części po długości owocu, cebule kroimy w krążki, mieszamy z przygotowanymi ogórkami, solimy i odstawiamy na 2 godziny. W tym czasie przygotowujemy zalewę dodając cukier do octu i gotując. Po odczekanych dwóch godzinach do ogórków, cebuli i wody którą otrzymaliśmy dodajemy gorczycę, pieprz, przyprawę curry, koperek i mieszamy razem z ostudzoną zalewą. Układamy do słoików razem z przyprawami i zalewą. Zakręcamy i pasteryzujemy 5-10 min. w zależności od wielkości słoika.
Uwaga: Zalewy nie wlewamy do pełna słoika!