Składniki:
1/2 szklanki mleka
5 dag drożdży
1,5 łyżki cukru + cukier waniliowy
1/2 kg mąki
1 kostka margaryny
Wykonanie:
Mleko, drożdże oraz cukier wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Następnie dodać mąkę oraz margarynę, wyrobić ciasto na stolnicy i podzielić na 4 części. Rozwałkować, pociąć w paski, a następnie w trójkąty. Każdy trójkącik nadziać według upodobania i formować rogaliki. Każdy ułożyć w brytfannie i piec około 15 minut.
Uwaga! Pouczenie i przepis podany z miłości każdy przyjmuje chętnie i zawsze się udaje.
Najkochansze te rady od serca na koniec przepisow 🙂
Pozdrawiam
Małgosia (która za swoją Babcią tęskni..:(.. )
Bardzo dobre rogaliki.
eeee przepisik troszke niedokladny :/ najlepiej jakby to zostalo poprawione :p
Rozumiemy, że chodziło o mąkę. Mam nadzieję tak będzie lepiej zrozumiale.
A co z margaryną?
Poprawek nigdy dość. Dziękujemy 🙂
Fajny przepis często piękę z babcią rogaliki.
Rogaliki wyszly przepyszne. Napewno nieraz jeszcze skorzystam z tego przepisu:)
Chciałem zapytać czy Babcia Stasia zna przepis na rogaliki tzw. smalcówki z marmoladą, pamiętam ich smak są takie kruche niestety przepisu brak. Jeśli jest możliwość można prosić o taki przepis?
Pozdrawiam i dziękujemy za przepis na kołacz wypróbowany z serem.
PYSZNYYYY POLECAMY