1 kg mąki
5 dag drożdży
4 żółtka + 1 całe jajko
od 2 do 2,5 szklanki mleka
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
szczypta soli
1 kg jabłek lub śliwek
Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy drożdże, żółtka i jajko, cukier i mleko. Mieszamy dolewając olej. Ciasto ma być rzadkie więc nie lej mniej mleka niż podano w przepisie. Ilość mleka trzeba dostosowywać do tego jaka jest mąka, tak aby ciasto nie było twarde, tylko by później dawało się luźno wylać na brytfankę. Przepis został podany na kilogram mąki, więc ze składników można zrobić nawet dwa cieńsze ciasta.
Po dokładnym wymieszaniu miskę z ciastem zostawiamy nad parą lub w ciepłym miejscu, aby wyrosła. Gdy podwoi swoją objętość, wlewamy na brytfannę, wyrównujemy i układamy owoce.
Jabłka pokrojone na osiem części, a jeśli śliwki, to na połówki, bez pestek. Pieczemy około 1 godzinę, 190-200 stopni Celsjusza.
Witam.
Chciałam zapytać czy ten placek wyszedłby w prodiżu?
Można, bez obaw. Dawniej piekło się placki przecież w piecach opalanych drewnem, chlebowych. Jeśli tylko spirale dobrze grzeją, to wszystko można w prodiżu piec oprócz ciast nawet i mięsa – w zależności od wielkości prodiża. Pozdrawiamy 🙂