Ciasto Cappucino

Ciemny biszkopt

Składniki:

6 jaj
1/2 szklanki cukru kryształu
3/4 szklanki mąki tortowej
2 do 3 łyżki kakao
1 proszek do pieczenia (mała porcja) lub 2 łyżeczki płaskie

Wykonanie:

Ubijamy białka z cukrem na sztywno, dodaj żółtka i chwilę ubijaj. Dodaj mąkę + kakao + proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj, ale już nie ubijaj. Mieszaj dokładnie, lecz energicznie. Ciasto wlej do brytfanki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Upiecz biszkopt. Pieczemy 35-40 minut. Gdy ciasto odchodzi od brzegów formy, znaczy to, że jest upieczone.

Ciasto kokosowe

Składniki:

5 białek
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia lub mała porcja
20 dag kokosu

Wykonanie:

Białka z cukrem ubić na sztywno. Dodać kokos + proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać, wlać do formy takiej samej wielkości jak ciasto biszkoptowe ciemne i upiec placek.
Uwaga! Formę natłuścić dobrze i wysypać bułką, ponieważ ciasto kokosowe jest tłuste i trudno odchodzi od formy. Pieczemy około 30 minut.

Masa

Składniki:

5 żółtek
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
3 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
1 kostka masła
1 cukier waniliowy

Wykonanie:

Żółtka + mąka ziemniaczana + mąka pszenna + cukier kryształ + waniliowy wymieszać z dwoma szklankami mleka. Następnie pozostałe mleko, tzn. 1 szklankę, zagotować
i wlewając wymieszane składniki gotować ciągle mieszając, żeby się nie przypaliło i aby nie zrobiły się grudki. Gotować aż powstanie dobrze gęsty budyń. Następnie ugotowany budyń wystudzić. Utrzeć kostkę masła dodając budyń. Na końcu dodać rozpuszczoną w łyżce wody kawę. Kawy nie słodzić! Kawa ma być zimna przed wlaniem do masy! Masę dzielimy na 2 połowy.

Przełożenie ciasta

Ciemny, wystudzony biszkopt kroimy na pół. Kładziemy najpierw pierwszą część biszkoptu ciemnego, następnie masę, placek z kokosu, masę i przykrywamy drugą częścią ciemnego biszkoptu. Wierzch ciasta można zalać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.

Komentarze: 1

Masz coś do powiedzenia:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Polityka prywatności | Archiwum

Wszelkie prawa zastrzeżone © Przepisy Babci Stasi 2016.