Składniki:
0,5 kg mąki,
3-4 jajka,
10 dag cukru,
5 dag drożdży,
około 0,5 l mleka
10 dag tłuszczu (margaryna, masło)
produkt do nadziewania strucli 0,5kg (mak, marmolada, kakao)
Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru w ciepłym mleku (4-5 łyżek). Dosypać mąkę, wymieszać. Rozczyn powinien mieć konsystencję kwaśnej śmietany, przykryć, odstawić na 10 minut, żeby drożdże dorosły. W tym czasie oddzielić żółtka od białek. Do żółtek wsypać resztę cukru i utrzeć na pulchną masę. Wsypać mąkę, dodać wyrośnięte drożdże i wyrabiać ciasto dolewając mleko. Gdy ciasto odchodzi od ręki i jest lśniące, dodać stopiony i wystudzony tłuszcz. Chwilę wyrabiamy ciasto, obrać od ręki i boków naczynia, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, musi podwoić swoją objętość. Następnie wykładamy ciasto na stolnicę, dzielimy na 2 części, przerabiamy i wałkujemy. Na prostokątny placek nakładamy dowolną masę, zwijamy w rulon, zlepiamy końce strucli. Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni i pieczemy około 50 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest jak upieczone. Z upieczonego ciasta po wyjęciu patyczek powinien być suchy. Taka sobie rada, która nie zawsze się sprawdza. A więc – zwinięte w rulon strucle przed włożeniem do brytfanny zawijamy w pergaminowy papier do pieczenia. Najprawdopodobniej od upieczonej w papierze strucli, górna skórka nie będzie odstawać. Upieczone strucle można posypać cukrem pudrem, polać polewą lub lukrem.