Strucla drożdżowa

Składniki:
0,5 kg mąki,
3-4 jajka,
10 dag cukru,
5 dag drożdży,
około 0,5 l mleka
10 dag tłuszczu (margaryna, masło)
produkt do nadziewania strucli 0,5kg (mak, marmolada, kakao)

Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru w ciepłym mleku (4-5 łyżek). Dosypać mąkę, wymieszać. Rozczyn powinien mieć konsystencję kwaśnej śmietany, przykryć, odstawić na 10 minut, żeby drożdże dorosły. W tym czasie oddzielić żółtka od białek. Do żółtek wsypać resztę cukru i utrzeć na pulchną masę. Wsypać mąkę, dodać wyrośnięte drożdże i wyrabiać ciasto dolewając mleko. Gdy ciasto odchodzi od ręki i jest lśniące, dodać stopiony i wystudzony tłuszcz. Chwilę wyrabiamy ciasto, obrać od ręki i boków naczynia, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, musi podwoić swoją objętość. Następnie wykładamy ciasto na stolnicę, dzielimy na 2 części, przerabiamy i wałkujemy. Na prostokątny placek nakładamy dowolną masę, zwijamy w rulon, zlepiamy końce strucli. Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni i pieczemy około 50 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest jak upieczone. Z upieczonego ciasta po wyjęciu patyczek powinien być suchy. Taka sobie rada, która nie zawsze się sprawdza. A więc – zwinięte w rulon strucle przed włożeniem do brytfanny zawijamy w pergaminowy papier do pieczenia. Najprawdopodobniej od upieczonej w papierze strucli, górna skórka nie będzie odstawać. Upieczone strucle można posypać cukrem pudrem, polać polewą lub lukrem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *