Składniki:
1 kg śliwek węgierek (mało dojrzałych),
około 1/2 szklanki octu (10%),
25 dag cukru,
kilka goździków,
kawałek cynamonu,
Wykonanie:
Śliwki umyć, osączyć, nakłuć ostrym patyczkiem lub widelcem i ułożyć w słojach. Zagotować 3/4 litra wody, dodać ocet, cukier, przyprawy i zagotować. Gorącym płynem zalać śliwki w słoikach. następnego dnia zalewę zlać ze śliwek zagotować pod przykryciem i znów zalać śliwki.
Czynność tą powtarza się cztery razy. Po ostatnim zalaniu zalewą śliwki ostudzić, zamknąć, zapasteryzować, ale nie dłużej niż 3-4 minuty (aby śliwki nie zmiękły).
Bardzo lubie sliwki w occie 🙂 Dawno juz ich nie jadlam. Swietny przepis, musze go sobie zapisac 🙂
Pozdrawiam.
A ja poprosze o podanie ilu procentowy powinien byc ocet. Tu gdzie mieszkam ma on albo 5 albo 25 procent i zawsze mam problemy z tymi procentami. Z gory dziekuje