Śliwki w occie

Składniki:

1 kg śliwek węgierek (mało dojrzałych),
około 1/2 szklanki octu (10%),
25 dag cukru,
kilka goździków,
kawałek cynamonu,

Wykonanie:

Śliwki umyć, osączyć, nakłuć ostrym patyczkiem lub widelcem i ułożyć w słojach. Zagotować 3/4 litra  wody, dodać ocet, cukier, przyprawy i zagotować. Gorącym płynem zalać śliwki w słoikach. następnego dnia zalewę zlać ze śliwek zagotować pod przykryciem i znów zalać śliwki.

Czynność tą powtarza się cztery razy. Po ostatnim zalaniu zalewą śliwki ostudzić, zamknąć, zapasteryzować, ale nie dłużej niż 3-4 minuty (aby śliwki nie zmiękły).

Komentarze: 2

Masz coś do powiedzenia:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Bardzo lubie sliwki w occie :) Dawno juz ich nie jadlam. Swietny przepis, musze go sobie zapisac :)

Pozdrawiam.

A ja poprosze o podanie ilu procentowy powinien byc ocet. Tu gdzie mieszkam ma on albo 5 albo 25 procent i zawsze mam problemy z tymi procentami. Z gory dziekuje

Polityka prywatności | Archiwum

Wszelkie prawa zastrzeżone © Przepisy Babci Stasi 2016.