- 70 dag – 1 kg ziemniaków,
- 25 dag mąki pszennej,
- 1 jajko,
- sól (szczypta),
Składniki na nadzienie:
- 60-70 dag masła do polania,
- 3 dag bułki tartej
- 6-7 dag cukru
- śliwki (tyle sztuk ile knedli)
Wykonanie knedli:
Ziemniaki umyć, ugotować w skórkach, obrać, zemleć, wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, ostudzić. Dodać przesianą mąkę, jajko, sól i szybko zagnieść.
Uwaga: Ciasto ziemniaczane należy wyrabiać szybko, nie przetrzymywać długo bo rzednie.
Ciasto podzielić na części, utoczyć wałek, kroić w kawałki, spłaszczyć. Kształtować małe placuszki, a na środku każdego kłaść umytą, wydrylowaną i osączoną śliwkę. Dokładnie zlepiać brzegi, formując kulki.
Knedle wkładać do wrzącej, osolonej wody i postępować jak przy pierogach, gotując do momentu kiedy wypłyną itd.
zrobiłam knedle z tego przepisu. Wyszły przepyszne, miękkie, delikatne. Pokrojone śliwki przed użyciem posypałam cynamonem. Polecam przepis i pozdrawiam!