Knedle z ciasta ziemniaczanego ze śliwkami

Składniki na ciasto ziemniaczane:

  • 70 dag – 1 kg ziemniaków,
  • 25 dag mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • sól (szczypta),

Składniki na nadzienie:

  • 60-70 dag masła do polania,
  • 3 dag bułki tartej
  • 6-7 dag cukru
  • śliwki (tyle sztuk ile knedli)

Wykonanie knedli:

Ziemniaki umyć, ugotować w skórkach, obrać, zemleć, wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, ostudzić. Dodać przesianą mąkę, jajko, sól i szybko zagnieść.

Uwaga: Ciasto ziemniaczane należy wyrabiać szybko, nie przetrzymywać długo bo rzednie.
Ciasto podzielić na części, utoczyć wałek, kroić w kawałki, spłaszczyć. Kształtować małe placuszki, a na środku każdego kłaść umytą, wydrylowaną i osączoną śliwkę. Dokładnie zlepiać brzegi, formując kulki.
Knedle wkładać do wrzącej, osolonej wody i postępować jak przy pierogach, gotując do momentu kiedy wypłyną itd.

1 Reply to “Knedle z ciasta ziemniaczanego ze śliwkami”

  1. zrobiłam knedle z tego przepisu. Wyszły przepyszne, miękkie, delikatne. Pokrojone śliwki przed użyciem posypałam cynamonem. Polecam przepis i pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *