Ciasto Toffi

przepis na ciasto toffi

Składniki:

na ciasto:
35 dag mąki tortowej,
4 jajka,
1 kostka margaryny,
20 dag cukru pudru,
2 łyżki kwaśnej śmietany,

na masę:
0,5 l mleka
2 jajka,
1/2 szklanki cukru kryształu,
1 kostka masła,
1/2 szklanki mąki pszennej,
2 budynie śmietankowe,
30 dag cukierków toffi (kruche),
0,5 l śmietany kremówki (30%),
1,5 łyżki żelatyny do deserów,
2 łyżki cukru pudru,

Wykonanie ciasta:

Z mąki, żółtek, margaryny i cukru pudru zagnieść szybko kruche ciasto. Jeżeli jest za twarde i ciężko łączą się składniki dodać kwaśną śmietanę. Ciasto podzielić na dwie części i upiec przez około 20 min. w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Wykonanie masy:

Z 0,5 l mleka odlać szklankę i rozprowadzić w niej budyń, cukier i żółtka. Pozostałą część mleka zagotować, wlać rozproszone produkty i wszystko gotować, ciągle mieszając aby nie utworzyły się grudki. Gotować tak długo, żeby powstał gęsty budyń, a następnie wystudzić. Do zimnego budyniu dodać masło i starannie utrzeć na puszystą masę. Do utartej masy można dodać spirytus (50ml).
Następnie rozkruszyć cukierki toffi do rondelka. W większym naczyniu niż to, w którym mamy cukierki zagotować wodę, wstawić rondelek z pokruszonymi cukierkami, aby rozpuściły się do płynnej ale gęstej konsystencji. W wysokim naczyniu  ubić zimną śmietanę dodając cukier puder i rozpuszczoną żelatynę.

Przełożenie ciasta:
placek kruchy – krem – placek kruchy – rozpuszczone cukierki – ubita śmietana

Górę ciasta można posypać startą czekoladą lub wiórkami lub widelcem zrobić różne wywijasy.

Masz coś do powiedzenia:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Polityka prywatności | Archiwum

Wszelkie prawa zastrzeżone © Przepisy Babci Stasi 2016.