Ciasto Toffi

przepis na ciasto toffi

Składniki:

na ciasto:
35 dag mąki tortowej,
4 jajka,
1 kostka margaryny,
20 dag cukru pudru,
2 łyżki kwaśnej śmietany,

na masę:
0,5 l mleka
2 jajka,
1/2 szklanki cukru kryształu,
1 kostka masła,
1/2 szklanki mąki pszennej,
2 budynie śmietankowe,
30 dag cukierków toffi (kruche),
0,5 l śmietany kremówki (30%),
1,5 łyżki żelatyny do deserów,
2 łyżki cukru pudru,

Wykonanie ciasta:

Z mąki, żółtek, margaryny i cukru pudru zagnieść szybko kruche ciasto. Jeżeli jest za twarde i ciężko łączą się składniki dodać kwaśną śmietanę. Ciasto podzielić na dwie części i upiec przez około 20 min. w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Wykonanie masy:

Z 0,5 l mleka odlać szklankę i rozprowadzić w niej budyń, cukier i żółtka. Pozostałą część mleka zagotować, wlać rozproszone produkty i wszystko gotować, ciągle mieszając aby nie utworzyły się grudki. Gotować tak długo, żeby powstał gęsty budyń, a następnie wystudzić. Do zimnego budyniu dodać masło i starannie utrzeć na puszystą masę. Do utartej masy można dodać spirytus (50ml).
Następnie rozkruszyć cukierki toffi do rondelka. W większym naczyniu niż to, w którym mamy cukierki zagotować wodę, wstawić rondelek z pokruszonymi cukierkami, aby rozpuściły się do płynnej ale gęstej konsystencji. W wysokim naczyniu  ubić zimną śmietanę dodając cukier puder i rozpuszczoną żelatynę.

Przełożenie ciasta:
placek kruchy – krem – placek kruchy – rozpuszczone cukierki – ubita śmietana

Górę ciasta można posypać startą czekoladą lub wiórkami lub widelcem zrobić różne wywijasy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *